Kies ik best gas of een warmtepomp voor mijn warm water?
Scroll verder

De meeste mensen kiezen ervoor om hun water te verwarmen op gas, aangezien ze een gasboiler in huis hebben. Maar is je verwarmingsketel aan vernieuwing toe? Dan is het de moeite om een warmtepomp voor je warm water te overwegen. Hieronder vergelijken we de twee opties.

Water verwarmen op gas

Warm water op gas is een comfortabele optie. Je draait de kraan open en enkele seconden later heb je verwarmd water. In principe heb je zo oneindig warm water, want het water wordt direct in de boiler verwarmd en niet eerst verzameld in een vat. Zo kan je in theorie 5 keer achter elkaar een bad nemen.

Maar je water verwarmen op gas heeft ook een nadeel. Want gas is een fossiele brandstof en dus per definitie niet hernieuwbaar. Energiezuinig en milieuvriendelijk is verwarmen op gas dus niet. Bovendien betaal je per kubieke meter gas die je verbruikt.

Een warmtepomp voor je warm water

Neem je warm water via een warmtepompboiler? Dan komt het rechtstreeks uit het voorraadvat. Gemiddeld heeft zo’n vat een capaciteit van 200 à 300 liter. Dat is voor een gewoon gezin met 3 kinderen prima. Maar blijft de kraan ongewoon lang open, dan is het vat na enige tijd natuurlijk leeg. En zo kan je bijvoorbeeld niet 5 keer na elkaar een bad nemen. Maar dat is natuurlijk helemaal niet nodig.

Een warmtepomp voor je warm water gebruiken, heeft nog een belangrijk voordeel. Het is een milieuvriendelijke en energie-efficiënte manier van verwarmen. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee, want je bespaart op energiekosten. Twee vliegen in één klap.

Welk type warmtepomp voor je warm water?

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Zo kan je sanitair water verwarmen met een water-lucht-warmtepomp of met een water-water warmtepomp. Daarnaast heb je ook modellen die via een buitenunit warmte aan de lucht onttrekken en die warmte terug afgeven aan een boiler.

Zoals je ziet, zijn er heel wat mogelijkheden. Ben je benieuwd welke warmtepomp het beste is voor jou? Neem dan vrijblijvend contact op. We adviseren je graag zonder enige verplichting.