Je keukenpersoneel helpen? Zorg voor een professionele koeling.

Scroll verder

Een professionele koeling vormt het hart van een keuken. Met een professionele koeling bewijs je je keukenpersoneel een grote dienst. Allereerst bied je hen de mogelijkheid om verse producten goed te bewaren, anderzijds blijven klaargemaakte gerechten en ingrediënten na de ‘mise en place’ heerlijk fris.

 

In elke zichzelf respecterende horecazaak is een professionele koeling onmisbaar. Datzelfde geldt voor voedingsverwerkende bedrijven of voor bakkerijen, slagerijen, vishandels,…

 

Een professionele koeling garandeert enerzijds dat je keukenpersoneel altijd met verse producten kan werken, anderzijds bewaar je alles in hygiënische omstandigheden.

 

Bij het aankopen van een professionele koeling komt heel wat kijken. Wij raden dan ook sterk aan om in zee te gaan met een vakbekwame installateur die je bijstaat met het nodige deskundige advies. Wij reiken je graag enkele tips aan voor het aankopen van de juiste professionele koeling.

 

  • Bereken de vereiste opslagcapaciteit

De eerste tip is zeer belangrijk. Een professionele koeling werkt alleen efficiënt wanneer deze goed gevuld is. Een te grote koelcel of koelkamer is dus uit den boze. Allereerst verlies je hierdoor veel energie bij het openen van de deur. Zo is er veel vrije lucht die zeer snel kan ontsnappen. Een te grote professionele koeling kost extra als investering, bovendien verbruik je veel meer energie.

 

We raden aan om te werken met stapelrekken in je professionele koeling. Zo kan je de beschikbare ruimte volledig benutten.

 

  • Waar komt de koelgroep?

Een belangrijke beslissing is de plaatsing van de koelgroep. Best plaats je deze verwijderd van de koeling zelf. Anders verhindert de warmte van de koelgroep de goede werking van de koelcel. Je kan de koelgroep buiten plaatsen. In dat geval moet je wel rekening houden met eventuele lawaaihinder voor de buren, en kies je dus best voor een geluidsarme koelgroep.

 

Wanneer je de koelgroep binnen plaatst, dan is er nood aan voldoende verluchting van de ruimte. Het is daarnaast ook altijd mogelijk om een recuperatiesysteem te plaatsen waarbij je de warmte die de koelgroep afgeeft, recupereert voor de verwarming van je onderneming.

 

  • Zorg voor voldoende isolatie

De isolatie van je professionele koeling bepaalt grotendeels het energieverbruik. Kies daarom voor voldoende dikke geïsoleerde wanden. Wij adviseren 10 à 12 centimeter en vinden 6 centimeter onvoldoende. Zorg ook dat je een geïsoleerde vloer hebt. Anders ontsnapt langs hier veel warmte, bovendien riskeer je condensatie aan de onderzijde van je vloer.

 

Een andere tip zijn afgeronde hoeken tussen de vloer en de wand. Een professionele koeling moet wekelijks gereinigd worden. Dit gaat efficiënter met afgeronde hoeken.

 

Meer weten over de mogelijkheden van professionele koeling? Contacteer Frigo Noël & David.