Is de plaatsing van een warmtepomp mogelijk bij een renovatie?

Scroll verder

Vaak krijgen we de vraag of het plaatsen van een warmtepomp mogelijk is bij een renovatie. Het antwoord is eenvoudig: ‘ja’! Sterker zelfs, een warmtepomp is het aangewezen verwarming- én koelsysteem wanneer je aan het verbouwen bent. Je kan een warmtepomp zelfs gebruiken voor het energiezuinig opwarmen van je sanitair warm water. We zetten de mogelijkheden op een rijtje.

Eén van de belangrijke vraagstukken bij een totaalrenovatie of een grondige verbouwing van een woning is het toekomstige verwarmingssysteem. Meestal is de bestaande verwarmingsketel volledig versleten en zijn ook de radiatoren aan vervanging toe.

Vloerverwarming op lucht – water warmtepomp

Wanneer je grondig renoveert, dan heb je voor de verwarming de vrije keuze om al dan niet vloerverwarming te plaatsen. Het spreekt voor zich dat dit alleen bij een grondige verbouwing kan. Deze vloerverwarming kan je laten functioneren op een energiezuinige lucht – water warmtepomp. Ook voor dit type warmtepomp heb je een buitenunit nodig die je verdekt laat installeren op je dak of tegen een gevel.

Koeling en airco op lucht – lucht warmtepomp

Wanneer je geen vloerverwarming plaatst, dan kies je best voor een energiezuinige lucht – lucht warmtepomp. In dit geval moet er ook een buitenunit geplaatst worden. Deze wordt dan verbonden met één of meerdere binnenunits in elke ruimte die je wilt verwarmen. Dit type van warmtepompen heeft het grote voordeel dat je eigenlijk tegelijkertijd een verwarming én koeling installeert. Je krijgt dus twee oplossingen voor de prijs van één. Bij een verbouwing of renovatie is het voor een professionele installateur vrij eenvoudig om de binnenunit mooi te integreren in de ruimtes.

Ook je sanitair warm water met een waterpomp

Als je renoveert, moet je ook nadenken over de productie van sanitair warm water. Ook hiervoor kan je rekenen op een lucht – water warmtepomp. Deze verwarmt op een uiterst energiezuinige manier het water op tot een comfortabele 55 à 66 °C.

Gratis elektriciteit via zonnepanelen

Warmtepompen functioneren op elektriciteit. Daarbij hebben ze de eigenschap om van een minimale hoeveelheid elektriciteit een grote hoeveelheid warmte of koeling te produceren. Deze rendementen liggen vele keren hoger dan wat een normale verwarmingsketel kan. Wanneer je evenwel ook kiest voor fotovoltaïsche zonnepanelen op je dak, dan opteer je voor een gratis energiebron die je niet alleen elektriciteit levert, maar ook helpt bij het verwarmen en koelen van je woning. Deze systemen zijn allemaal perfect toepasbaar bij een renovatie of verbouwing.

Frigo Noël & David plaatst voortdurend warmtepompen in woningen die wordt gerenoveerd of verbouwd. Contacteer ons voor advies en een plaatsbezoek.