Facebook

Is een airco in je slaapkamer ongezond?

15 mei 2017 | Airconditioning, Koeling | David Petit

Veel mensen zitten nog met het misverstand dat een airco op je slaapkamer ongezond is. Wij weten waar dit hardnekkig maar foutief cliché is ontstaan: op vakantie in oude hotels in het zuiden, waar je soms nachtenlang wakker ligt van de ronkende airco. Wij kunnen je alvast geruststellen. Een moderne airco – en dat geldt zeker voor de lucht-lucht warmtepompen – voor particulieren is helemaal niet ongezond in je slaapkamer. Integendeel zelfs, de geluidsarme airco zorgt voor een optimaal binnenklimaat waar het heerlijk is om te slapen.

Jammer genoeg kampen airco’s nog met het vooroordeel dat ze ongezond zouden zijn in de slaapkamer. Verouderde airco’s in hotelkamers liggen aan de basis van dit misverstand. Vaak zijn deze systemen al meer dan 20 jaar geleden geïnstalleerd. Bovendien zijn ze niet goed afgesteld, waardoor ze soms geurtjes afgeven. De motoren moeten te snel én te veel draaien om het nodige koelvermogen op te wekken. Daardoor houden deze airco’s je uit je slaap en krijg je er een slecht, ongezond gevoel bij.

 

Niet meer vandaag

Moderne airco’s in de vorm van lucht-lucht warmtepompen maken volledig komaf met het verleden. Met een geluidsniveau van 21 decibel hoor je ze totaal niet. De afstelling is perfect, waardoor de motor op een minimaal toerental moet draaien om voor de nodige koeling te zorgen. Een lucht-lucht warmtepomp zorgt ook voor het afkoelen  van de lucht, wat extra gezond is.

Samengevat: geloof absoluut het fabeltje niet dat een airco in de slaapkamer ongezond is. Kies wel voor een vakbekwame installateur en kwaliteitsmateriaal. Zo is het belangrijk dat de koude luchtstoom uit de airco niet op je lichaam wordt gericht. Anders leidt dit mogelijk tot verkoudheden. Een goed geplaatste airco laat je de koelte onrechtstreeks ervaren, doordat de algemene temperatuur in de ruimte is gedaald.

 

Meer weten over de mogelijkheden van een airco (lucht-lucht warmtepomp) in je slaapkamer? Contacteer Frigo Noël en David.

Website by Tonc +