Facebook

Is 100% gratis warmte met een warmtepomp mogelijk?

16 juni 2015 | Warmtepomp | David Petit

blog-is-100-procent-gratis-warmte-mogelijk-met-een-warmtepomp

Een warmtepomp is een energievriendelijke manier om je woning te verwarmen. Toch heeft een warmtepomp altijd elektriciteit nodig om te kunnen functioneren.

 

Een warmtepomp op zich behaalt daardoor maximum een rendement van 75%. De overige 25% komt van de elektriciteit die nodig is om de compressor te laten draaien. Toch bestaat er hiervoor een mooie oplossing zodat je 100% gratis warmte kan bereiken.

 

Combinatie met zonnepanelen of zonneboiler

Uiteraard dromen we van 100% gratis warmte. We moeten dus nog naar een manier zoeken om de nodige 25% ‘gratis’ en ‘energiezuinige’ elektriciteit op te wekken. Hiervoor komen fotovoltaïsche zonnepanelen in aanmerking. Ook een combinatie met een zonneboiler behoort voor sanitair warm water tot de mogelijkheden.

 

Wat kan je met een warmtepomp doen?

De warmte die een warmtepomp opwekt kan je op verschillende manieren gebruiken om je woning te verwarmen. Zo kan je een warmtepomp aansluiten op vloerverwarming of een klassiek verwarmingssysteem met radiatoren. Je hebt wel voldoende radiatoren nodig. Alleen zo compenseer je de lagere watertemperatuur van de warmtepomp. Je kunt met een warmtepomp zelfs sanitair warm water maken. Hiervoor heb je een temperatuur nodig van 50 à 55 °C.

 

Kies voor een voorstel op maat

Een warmtepomp – of het nu lucht – lucht of lucht – water is – biedt heel wat flexibiliteit. Zowel integraties met andere milieuvriendelijke energiesystemen als bestaande verwarmingssystemen zijn mogelijk.

 

Wij adviseren steeds om een voorstel op maat te laten uitwerken door een ervaren vakman. Deze kan de bestaande situatie bestuderen en onderzoeken welke combinatiemogelijkheden het meeste rendement opleveren. Zo maakt u met kennis van zaken de juiste keuzes.

 

Meer weten over de combinatiemogelijkheden van een warmtepomp? Contacteer Frigo Noël & David.

Website by Tonc +