Wat is de ideale temperatuur voor een wijnkelder?
Scroll verder

De ideale temperatuur voor een wijntemperatuur bedraagt 13 à 14 °C. Nog belangrijker voor het correct bewaren van je wijnen is het garanderen van een stabiele temperatuur. Je hebt twee manieren om de ideale temperatuur in jouw wijnkelder te verzekeren: een gekoelde wijnkast of klimaatregeling in jouw volledige wijnkelder.

Al wie houdt van wijn, weet dat het absoluut noodzakelijk is om de ideale temperatuur te creëren in je wijnkelder. Deze constante temperatuur van 13 à 14 °C is nodig om de wijn over een lange periode te kunnen bewaren.

  • Is de temperatuur te laag? Dan zullen je wijnen niet verbeteren doorheen de jaren.
  • Liggen je wijnen te warm opgeslagen? Dan worden ze onverbiddelijk vroegtijdig slecht.

Wanneer je de beoogde temperatuur constant garandeert, dan kan je een kwaliteitsvolle bewaarwijn minstens enkele decennia laten verbeteren en conserveren .

Gekoelde wijnkast

Met een gekoelde wijnkast haal je een kant-en-klare oplossing in huis. Het spreekt voor zich dat de capaciteit om wijn te bewaren zich beperkt tot de grootte van de kast. Er bestaan talrijke modellen van gekoelde wijnkasten. Zo heb je allereerst grote professionele installaties die vooral door horecazaken gebruikt worden. Daarnaast bestaan er ook compactere modellen voor particuliere wijnkelders of wijnopslag op andere locaties, bijvoorbeeld in een berging.

Klimaatregeling in je wijnkelder

Een andere oplossing is de volledige klimatisatie van je kelder. Concreet betekent dit dat je wijnkelder nood heeft aan koeling, verwarming van je wijnkelder is uit den boze. Een ideale manier om een wijnkelder op een constante koele temperatuur te houden, is het inschakelen van een lucht – lucht warmtepomp. Daarbij is het belangrijk om de verwarmingsfunctie uit te schakelen en alleen de koelfunctie te gebruiken. Je warmtepomp houdt dan met een minimum aan energie je wijnkelder op de juiste temperatuur.

Wil je een vrijblijvende offerte voor een gekoelde wijnkast of voor klimatisatie van je wijnkelder? Contacteer dan Frigo Noël & David voor een vrijblijvend plaatsbezoek.