Hoeveel vermogen moet een warmtepomp hebben?

Scroll verder

Tijdens de aankoop van een warmtepomp zijn er heel wat technische factoren om rekening mee te houden. Het vermogen is er een van.

Sommige mensen gaan ervan uit dat het vermogen bepaald wordt door de te verwarmen oppervlakte. Dat is slechts deels waar. Ook andere zaken hebben een invloed.

In dit artikel gaan we dieper in op deze vermogensberekening.

Vermogen en rendement

Wist je al dat het vermogen samenhangt met het rendement? Een warmtepomp die veel warmte produceert heeft doorgaans meer energie nodig.

Daarom is het niet interessant om de warmtepomp te overdimensioneren. Een ‘te zwaar’ toestel heeft een hoger verbruik en dus een lagere COP. Bovendien is dit toestel duurder in aankoop dan een minder krachtige warmtepomp.

Maar let op: een te laag vermogen zorgt ook voor problemen. Dan heeft de warmtepomp te weinig vermogen om op koude dagen de gewenste temperatuur te bereiken.

Voor een optimaal comfort en een lager energieverbruik is het dus belangrijk om het optimale vermogen te berekenen.

Het optimale vermogen berekenen

Om het juiste vermogen van een warmtepomp te bepalen zijn er twee zaken die meespelen:

1. De oppervlakte

Uiteraard spelen de afmetingen van de ruimte mee. Een open keuken met leefruimte van 60 m² verwarmen vraagt een hoger vermogen dan een slaapkamer van 16 m². Er is simpelweg een groter volume dat verwarmd moet worden.

2. Warmteverliezen

Verder is het een goed idee om een warmteverliesberekening uit te voeren.

In een slecht geïsoleerde woning zal er veel warmte ontsnappen via muren, daken en vloeren. Hierdoor moet de warmtepomp meer warmte produceren om de temperatuur op peil te houden.

Heb je een recente woning met een goede isolatie en luchtdichtheid? Dan volstaat een warmtepomp met een lager vermogen.

Vraag advies

Heb je hulp nodig met het berekenen van het juiste vermogen? Maak je geen zorgen, want onze specialisten adviseren je graag. Ze analyseren jouw woning om de geschikte warmtepomp te selecteren. Maak een afspraak voor een vrijblijvend bezoek.