Facebook

Hoeveel verbruikt een warmtepomp?

28 april 2015 | Warmtepomp | David Petit

blog-hoeveel-verbruikt-een-warmtepomp

Het precieze verbruik van een warmtepomp lucht - lucht hangt af van talrijke factoren, zoals de temperatuur buiten, de isolatie van uw woning en de oppervlakte die met de warmtepomp moet verwarmd worden.

 

Warmtepomp = veel energiezuiniger

Toch staat het als een paal boven water dat een warmtepomp veel energiezuiniger is dan de traditionele verwarmingssystemen op stookolie en gas.

 

Verschil met stookolie en gas

Traditionele verwarming met stookolie en gas kan nooit een rendement halen dat hoger ligt dan 100%. De hoeveelheid energie die je in dit systeem steekt, wordt niet vermenigvuldigd. Sterker zelfs, door een onvolledige verbranding en warmteverliezen gaat er zelfs heel wat energie verloren.

 

Rendement tot 400%

Een warmtepomp lucht – lucht daarentegen heeft wel een rendement dat hoger ligt dan 100%. In welbepaalde gevallen loopt dit zelfs op tot 400%. Dit betekent dat voor elke eenheid elektriciteit je toevoegt aan de warmtepomp het systeem tot vier eenheden warmte of koelte kan afgeven. Een warmtepomp werkt daarbij volgens het omgekeerde principe van een koelkast.

 

Lagere maandelijkse energiefacturen

Voor een beetje elektriciteit krijg je dus veel warmte. Dit leidt dan ook tot lage maandelijkse energiefacturen. We spreken bij een warmtepomp dan ook van een systeem dat functioneert op alternatieve energie.

 

Meer weten over het rendement van warmtepompen? Contacteer Frigo Noël & David.

Website by Tonc +