Hoeveel verbruikt een warmtepomp?

Scroll verder

Het verbruik van een warmtepomp hangt af van een aantal factoren. Hoeveel m2 is je woning? Wat is voor jou de ideale temperatuur in huis ? En hoe grondig is je huis geïsoleerd? Daarom is het moeilijk om exact te zeggen hoeveel elektriciteit een warmtepomp verbruikt. Maar we kunnen je wel een voorbeeld geven.

Rendement warmtepomp en rendement COP

Een handige manier om te evalueren hoe zuinig een warmtepomp is, is door te kijken naar de COP, ook wel warmtefactor genoemd. ‘COP’ is een afkorting voor coëfficient of performance. Die geeft aan wat de verhouding is tussen enerzijds de geproduceerde warmte en anderzijds de elektriciteit die de warmtepomp daarvoor heeft verbruikt. Hoe hoger de COP, hoe beter.

Vooral bij lucht-lucht warmtepompen is het COP-rendement heel goed. Gemiddeld ligt bij deze toestellen de COP tussen 4 en 5. Dat betekent dat de warmtepomp in staat is om 4 of 5 kWh te produceren en daarvoor 1 kWh elektriciteit nodig heeft. Zo krijg je met andere woorden een rendement van 400 à 500% en dus een heel laag verbruik van je warmtepomp.

Verbruik warmtepomp: een concreet voorbeeld

Vraag je je af hoeveel een warmtepomp concreet verbruikt? Laat ons eens kijken naar een voorbeeld. Maar let wel op. Zoals gezegd hangt alles af van de grootte van je woning, jouw ideale temperatuur en de isolatie van je huis.

Voor het voorbeeld kijken we naar een appartement van 90m2 met 2 slaapkamers dat goed geïsoleerd is. Het heeft een warmtepomp met een vermogen van 6 à 7 kW. De eigenaars verwarmen hun woning gemiddeld tot zo’n 21 graden.

Het verbruik op jaarbasis voor dit gezin? Hou je vast, want dat ligt maar op zo’n 2000 à 2500 kW, dankzij hun zeer zuinige lucht-lucht-warmtepomp. Een mooie vorm van energie-efficiënt verwarmen.

Het verbruik van een warmtepomp in jouw huis?

Benieuwd hoeveel een warmtepomp in jouw woning zou verbruiken? Vraag ons gerust om vrijblijvend advies. We maken graag de berekening voor jou, zonder enige verplichting.