Een warmtepomp is veel zuiniger dan een traditioneel verwarmingssysteem op aardgas of aardolie. Maar hoe komt dat? Wat is de techniek achter een lucht-water-, lucht-lucht- of grond-waterwarmtepomp? In dit artikel kom je er alles over te weten.
Eigenlijk is de werking van een warmtepomp relatief eenvoudig. De techniek is ook terug te vinden in een koelkast. Een warmtepomp haalt energie uit de omgeving (water, lucht of de grond) die in de vorm van warmte wordt vrijgegeven in het verwarmingssysteem dat met de warmtepomp is verbonden.
Het proces laat zich in vier stappen omschrijven:
De collectoren in de warmtepomp onttrekken warmte aan een warmtebron (de lucht, grondwater of de bodem). Een koelvloeistof transporteert die energie naar een compressor.
Met behulp van een compressor worden de dampen samengeperst waardoor ze een hogere temperatuur bereiken. De warmte kan nu gebruikt worden om een woning of appartement te verwarmen. Dit is de enige stap waarvoor de warmtepomp elektriciteit (of aardgas) nodig heeft.
De opgewarmde dampen komen vervolgens in een condensor terecht, waar ze hun warmte afgeven aan de verwarmingsinstallatie (vloerverwarming, radiatoren, …).
Na bovenstaande stappen te hebben doorlopen, verlaagt de druk van de damp, waarna ze afkoelt tot een vloeistof. Die gaat naar buiten om te verdampen en het proces herhaalt zich.
Overweeg je een warmtepomp aan te schaffen? Kom eens praten met onze experts. Zij kunnen je precies vertellen welk type pomp voor jouw woning of appartement het meest geschikt is .