Hoe werkt een warmtepomp? Kan u zowel koelen als verwarmen met een warmtepomp?

Scroll verder

 

Een warmtepomp is een uiterst ingenieus toestel. Het kan zowel koelen als verwarmen. Bovendien verbruikt een warmtepomp bijzonder weinig energie. Wij lichten u in deze blog helder toe hoe een warmtepomp werkt.

 

Het centrale principe van een warmtepomp: het toestel haalt warmte uit de lucht, de grond of water en brengt die van een relatief lage temperatuur naar een hogere temperatuur. De warmte die de warmtepomp produceert, is ideaal voor de centrale verwarming, de productie van sanitair warm water en zelf om uw zwembad energiezuinig te verwarmen.

 

De meeste warmtepompen werken met compressie. Eenvoudig gesteld wordt de warmte uit de natuur gehaald door een koelvloeistof die de warmte verder transporteert. Deze koelvloeistof heeft als bijzondere eigenschap dat ze al op een lage temperatuur al haar kookpunt bereikt. Nadien verdampt de vloeistof.

 

Zoals een koelkast

De werking van een warmtepomp vergelijkt u best met deze van een koelkast. Zo onttrekt een koelkast de warmte aan de voedingswaren, vervolgens wordt de warmte vrijgegeven aan de omgeving. Dit gebeurt aan de achterkant van de koelkast.

 

Elektriciteit alleen voor pomp

Een warmtepomp werkt dus anders dan traditionele verwarmingssystemen die gas of stookolie verbranden. Bij een warmtepomp gebeurt de warmteverplaatsing via een vloeistof. De warmtepomp heeft alleen elektriciteit nodig om de pomp te laten functioneren. Daardoor hebben warmtepompen een uitstekend rendement: het toestel heeft weinig energie nodig, maar levert wel een groot vermogen op.

 

Ook koelen

Naast verwarmen werken de moderne warmtepompen ook omgekeerd en kunnen ze een ruimte dus ook afkoelen.

 

Meer weten over de mogelijkheden van een warmtepomp?Contacteer Frigo Noël & David.