Hoe kies je de perfecte koeling voor je bakkerij?
Scroll verder

Een bakkerij heeft nood aan heel wat koelvermogen. Achter de schermen moet een bakkerij beschikken over een koelcel of koeling om de aangekochte basisproducten zo lang mogelijk vers te houden, in de winkel heeft een bakkerij nood aan een aangepaste koeltoog om de patisserie mooi te presenteren. Voor beide soorten koelinstallaties schakel je best een professioneel koeltechnisch bedrijf in.

De toonbanken in de bakkerij hebben – naast koeling – nog één belangrijke functie: mensen zin doen krijgen in een heerlijke koffiekoek of laten watertanden van versgemaakte patisserie. Daarvoor moet je patisserie uiteraard heerlijk vers blijven én mooi ogen.

De juiste gekoelde toonbank kiezen

De keuze van gekoelde toonbank is daarom zeer belangrijk. Er bestaan verschillende soorten koeling. Voor een toonbank met verse, onbedekte producten kies je best voor een statische koeling of een uiterst licht geventileerde koeling. Een koeltemperatuur van 4 à 5°C in de toonbank van een bakkerij is ruim voldoende, wat uiteraard hoger is dan bij een slagerij.

Uitdrogen van je patisserie

Wanneer je in dergelijke toonbank voor een bakkerij een geventileerde koeling laat installeren, dan droogt de patisserie snel uit. Een geventileerde koeling laat de lucht circuleren zodat de ruimte zo snel mogelijk wordt afgekoeld. Deze circulerende lucht haalt evenwel ook het vocht uit verse producten, waardoor de koffiekoeken en patisserie uiteraard snel minder vers smaken én minder appetijtelijk ogen.

Statische koeling heeft dit probleem niet. De lucht circuleert dan minder sterk in je toonbank, waardoor er veel minder uitdroging is.

Koeling en diepvries achteraan

Ook voor de koeling en de diepvries achteraan in de werkruimtes van de bakkerij, schakel je best een koeltechnisch bedrijf in. Elke bakkerij heeft andere koel- en diepvriesbehoeftes, daarom heb je nood aan professioneel advies voor het kiezen van de juiste toestellen. Dit is van groot belang voor je energieverbruik én een optimale houdbaarheid – en dus kwaliteit – van je producten.

Frigo Noël & David is een koeltechnisch bedrijf dat ook gekoelde toonbanken plaatst in bakkerijen. Contacteer ons voor advies en een plaatsbezoek.