Hoe kies je als slager de juiste vleeskoeling?
Scroll verder

Voor een slager is de vleeskoeling van essentieel belang. Het lekkerste vlees en de heerlijkste charcuterie verliezen bijzonder snel hun versheid en smaak met een slechte vleeskoeling. Schakel voor het selecteren van de juiste vleeskoeling een specialist in. Deze staat je bij met raad en daad voor het maken van de juiste technische keuzes. In deze blog vertellen we je alvast over de basisprincipes van geventileerde of statische koeling.

 

Een vleeskoeling moet een constante temperatuur geven van één à twee graden Celsius. Dit betekent dat het vlees niet bevriest, maar dat het toch voldoende koud bewaard blijft voor een maximale versheid.

 

Aantal versnijdingen?

Naast de vleeskoeling in de omgeving van de werkkamer worden het vlees en charcuterie aan de klant getoond door middel van een koeltoonbank. Voor de juiste keuze van koeltoonbank gelden een aantal basisregels. Zo hangt de juiste keuze van vleeskoeling volledig af van het aantal versnijdingen.

 

Beter statische koeling

Wanneer het vlees of de charcuterie lang in een koeltoonbank ligt zonder veel versnijdingen, dan is een sterk geventileerde koeling niet aangewezen. Het vlees of de charcuterie dreigt dan uit te drogen.

 

In dat geval mag je dus een statische vleeskoeling nemen, maar let wel op de koelcapaciteit. Alleen met voldoende koelcapaciteit kan je op elke plaats in je koeltoonbank de gewenste lage temperatuur bereiken.

 

Geventileerde koeling

Wanneer er wel voldoende verkoop is – en dus ook voldoende beweging in de koeltoonbank – dan is geventileerde koeling wel mogelijk. De ventilatie van de koude lucht garandeert dat de toonbank overal even hard gekoeld wordt. Ook in dat geval is het belangrijk om je vlees zo snel mogelijk te verpakken.

 

Wanneer je een geventileerde koeling neemt, dan moet je zeker en vast ook voldoende koelcapaciteit voorzien. In dat geval moet je ook minder ventileren, waardoor je het vlees of de charcuterie minder snel uitdroogt.

 

Meer weten over de juiste keuze van vleeskoeling voor een slager? Contacteer Frigo Noël & David.