Hoe de juiste wandkoeling kopen voor je supermarkt.
Scroll verder

Vrijwel elke supermarkt beschikt over een wandkoeling. In grotere supermarkten is deze wandkoeling zeer uitgebreid – soms wel meerdere tientallen meters lang –, in kleinere superettes kan de wandkoeling zich beperken tot enkele meters. Wij geven je in deze blog enkele belangrijke tips om de juiste wandkoeling te kopen voor jouw supermarkt.

Vroeger had de wandkoeling in de meeste gevallen een open ruimte. Dat was uiteraard bijzonder handig voor de klant. Hij kan meteen – zonder een deur te moeten opendraaien of wegschuiven – het gewenste product nemen.

Uiteraard gaat er veel gekoelde lucht verloren in een open wandkoeling, waardoor het energieverbruik – en ook de energiefactuur – fors de hoogte in gaat. Bovendien is extra energieverbruik slecht voor het milieu, een gegeven waarvoor ook steeds meer klanten gevoelig zijn.

Een wandkoeling heeft – in tegenstelling tot liggende koelkasten – het extra voordeel dat de producten perfect en overzichtelijk kunnen gepresenteerd worden.  In een tijd dat talrijke producten de aandacht willen opeisen van de klant, is het aanbieden van overzichtelijke keuzes uitermate belangrijk.

Gesloten wandkoeling
Wanneer supermarkten vandaag investeren in een nieuwe wandkoeling dan kiezen ze vrijwel altijd voor een gesloten wandkoeling. Dit zien we al veel langer bij de diepvrieskasten in supermarkten. Om een wandkoeling efficiënt te openen en te sluiten, kan je kiezen voor schuif- of draaideuren. Vele supermarkten beslissen zelfs om hun bestaande open wandkoeling te laten ombouwen tot een gesloten koeling. In dat geval worden er op de bestaande koeling deurtjes gemonteerd. Dit kan perfect.

Waarvoor een wandkoeling?
Een wandkoeling is onmisbaar in een hedendaagse supermarkt. De consument en de hygiënewetgeving eisten terecht dat bepaalde goederen koel worden aangeboden. Daarbij denken we in de eerste plaats aan voorverpakt vlees en charcuterie. Andere veelvoorkomende producten in een wandkoeling zijn boter, yoghurt, kaas, melk,…

Elke productcategorie heeft zijn eigen ideale temperatuur. Het vraagt vooraf dan ook heel wat berekeningen om de juiste grootte en het nodige vermogen te berekenen voor de nodige lopende meters wandkoeling. Hiervoor schakel je best een expert in.

Wil je advies van een ervaren installateur van wandkoeling? Contacteer vrijblijvend Frigo Noël & David.