Is het mogelijk om een warmtepomp aan te koppelen op bestaande verwarmingsinstallaties?

Scroll verder

Veel mensen met een bestaande woning stellen zich de vraag of het mogelijk is om een energiezuinige lucht–lucht of lucht–water warmtepomp te koppelen op hun bestaande verwarmingsinstallatie. Technisch gezien vormt dit weinig problemen, toch moet u voor één belangrijke zaak uitkijken. Is uw verwarmingsinstallatie geschikt voor een verwarming op lage temperatuur?

 

Vroeger werkten verwarmingsinstallaties op bijzonder hoge temperaturen. Een kamer werd verwarmd door radiatoren met water van 80 tot 95°C. Dat deze hoge temperaturen het verbruik de hoogte injoegen, speelde toen weinig rol.

 

Naast de hoge watertemperaturen ging veel warmte verloren door ongeïsoleerde buitenmuren, een ongeïsoleerde zolder, een ongeïsoleerde vloerplaat en enkele beglazing. Het nodige aantal en de grootte van de radiatoren werd toen berekend op basis van deze hoge watertemperaturen.

 

En wat met lagere temperaturen?

Wanneer we in deze situatie de centrale verwarming aansluiten op een warmtepomp, dan is deze verwarming ontoereikend. Een warmtepomp bereikt slechts een temperatuur van 55°C. Dat zou prima zijn, op voorwaarde dat het opgetelde vermogen van de radiatoren volstaat en dat de woning voldoende geïsoleerd is.

 

Zelf testen?

U kan dit eenvoudig zelf voor uw woning testen. Stel uw bestaande centrale verwarming af op een maximumtemperatuur van 55°C. Krijgt u in deze omstandigheden uw woning nog comfortabel verwarmd? Ja, dan is een warmtepomp mogelijk met uw bestaande radiatoren. Neen, dan behoudt u best uw traditionele verwarmingsinstallatie.

 

Toch een warmtepomp?

Wanneer u toch een warmtepomp wilt gebruiken, is extra isolatie nodig of u kiest voor nieuwe hoogrendementsradiatoren. In deze laatste oplossing wordt de warmteafname via kleine ventilatoren geforceerd, en behoort een warmtepomp toch tot de mogelijkheden. Uiteraard vragen deze nieuwe radiatoren een extra investering.

 

Is het bij u thuis mogelijk om een warmtepomp aan te sluiten op uw bestaande verwarmingsinstallatie? Frigo Noël & David komt vrijblijvend bij u langs voor een technische analyse. Contacteer ons voor een afspraak.