Is een warmtepomp luidruchtig?
Scroll verder

Heel wat mensen twijfelen over de aankoop van een warmtepomp, omdat ze schrik hebben voor lawaai van de buitenunit. Daar hoeft u zich helemaal geen zorgen over te maken. Een warmtepomp is namelijk verrassend stil.

Hoeveel lawaai maakt een warmtepomp?

Dankzij technologische ontwikkelingen worden warmtepompen steeds stiller. Moderne toestellen produceren gemiddeld 35 tot 40 dB geluid.

Ze zijn dus bijna onhoorbaar. Om een vergelijking te maken; een vaatwasser heeft een geluidsniveau van 45 tot 48 dB, terwijl een stofzuiger zo’n 65 dB produceert.

Maakt elke warmtepomp evenveel geluid?

Nee. De hoeveelheid geluid is afhankelijk van verschillende factoren. Sommige fabrikanten brengen meer geluidsisolerende en trillingsdempende materialen aan. Daarnaast speelt de vorm van de ventilatorbladen een rol. Ook het toerental bepaalt de geluidsproductie. Om die reden is het interessant om een iets grotere warmtepomp te kiezen, omdat de ventilator en compressor dan minder toeren maken.

Geluidsniveau op het energielabel

Wist u dat het geluidsniveau op het Europees energielabel staat? Links onderaan vindt u twee icoontjes. Het bovenste toont de maximale geluidsproductie van de binnenunit, het onderste van de buitenunit.

De Europese unie heeft zelfs een limiet opgelegd. De buitenunit van een warmtepomp mag maximaal 70 dB produceren. Voor modellen tot max. 6 kW vermogen is dat slechts 65 dB.

Tips voor een stillere warmtepomp

  • Het geluidsniveau hangt dikwijls samen met de kwaliteit. Goedkope warmtepompen maken doorgaans meer lawaai.
  • Zet de buitenunit niet naast de slaapkamer of de woonkamer, maar een plaats waar ze voor weinig overlast zorgt.
  • Speciale omkastingen kunnen het geluid dempen.
  • Indien de buitenunit in de tuin staat, kan u er planten omheen zetten. Die zorgen voor een akoestische en visuele barrière.
  • Met trillingsdempers onder de poten ontstaan er geen contactgeluiden.
  • De meeste toestellen hebben een nachtinstelling. Die reduceert het vermogen, waardoor er minder geluidsoverlast is.

Verdachte geluiden

Maakt de warmtepomp enorm veel lawaai, of een geluid dat u nooit eerder hoorde? Dan kan dit op een defect wijzen. In dat geval neemt u best zo snel mogelijk contact op met ons serviceteam.

U wilt een stille warmtepomp?

Contacteer ons voor een afspraak, dan zoeken we samen de stilste warmtepomp voor uw woning.