Diepvriescel kopen? Hou deze tips dan in je achterhoofd.

Scroll verder

Heb je als bedrijf of horecazaak nood aan een diepvriescel? Prima, maar dan hou je wel best rekening met enkele tips. We geven je in deze blog graag advies.

 

Welke capaciteit heb je nodig voor je diepvriescel?

Een diepvriescel koop je als alternatief voor een diepvrieskoffer. Je wilt zoveel producten invriezen dat de beperkte capaciteit van een diepvrieskoffer niet meer volstaat. Het is evenwel belangrijk om vooraf zeer goed de nodige capaciteit van je diepvriescel te berekenen.

 

Zo is het belangrijk om een diepvriescel steeds zo veel mogelijk te vullen. Wanneer deze slechts voor de helft gevuld is, dan gaat er bijzonder veel koude lucht verloren wanneer je deze opent, zelfs al is het maar een korte periode.

 

In een diepvriescel is het ongeveer -20C°. Wanneer je de deur opent, dan vliegt er meteen enkele kubieke meters koude lucht naar buiten. Deze warme lucht moet opnieuw gekoeld worden, wat zeer veel energie vraagt. Wanneer je diepvries goed vol zit, dan is er weinig ‘vrije’ lucht die kan verloren gaan.   

 

Waar stel je de koelgroep op voor je diepvriescel?

Een belangrijke vraag bij een diepvriescel is de opstelling van de koelgroep. Wanneer je deze in de nabijheid van de diepvriescel plaatst, dan genereert dit heel wat warmte in de ruimte. Hierdoor moet de koelgroep extra werken om de diepvriescel te laten functioneren, wat opnieuw bijkomende warmte genereert.

 

Je kan de koelgroep best buiten plaatsen of in een andere ruimte. Bovendien kan je de warmte die een koelgroep genereert recupereren om sanitair water op te warmen of voor je verwarming. Een goede verluchting is dan ook belangrijk.

 

Kies voor twee koelgroepen

Voor een maximale betrouwbaarheid adviseren wij steeds om twee koelgroepen te voorzien voor je diepvriescel. De temperatuur mag onder geen enkele omstandigheid hoger komen dan -15°C.

 

Met twee koelgroepen kan je perfect onderhoud inplannen of probleemloos ingrijpen wanneer één koelgroep defect is. Er gaan nooit goederen verloren.

 

Voorzie voldoende isolatie

Wij adviseren steeds om wanden van minstens 10 of 14 centimeter dik te voorzien, en niet de standaarddikte van 6 centimeter die vele installateurs aanbieden.

 

Houd de warmte binnen

Met kunststofflappen aan de deur of een luchtgordijn dat geactiveerd wordt wanneer de deur opengaat, verminder je het verlies van gekoelde lucht.

Meer weten over de mogelijkheden van een diepvriescel? Contacteer Frigo Noël & David.