De voordelen van warmtepomp voor vloerverwarming.

Scroll verder

Ook voor vloerverwarming biedt een warmtepomp heel wat voordelen. Sterker zelfs: een zogeheten lucht – water warmtepomp is ideaal voor vloerverwarming, zeker in combinatie met fotovoltaïsche zonnepanelen. Zo heeft een vloerverwarming nood aan een constante watertemperatuur van 35 à 37°C. Deze temperaturen zijn voor een warmtepomp ideaal met het oog op een optimaal rendement.

Veel mensen die hun woning verbouwen of investeren in een nieuwbouw kiezen voor vloerverwarming in plaats van traditionele radiatoren. Vloerverwarming functioneert op basis lagere watertemperaturen en staat garant voor een aangename, constante temperatuur in de woning.

Vloerverwarming met warmtepomp

Naast traditionele verwarmingsketels op aardgas of stookolie kan een vloerverwarming ook functioneren met een zogeheten lucht – water warmtepomp. De vereiste temperatuur voor een vloerverwarming kan perfect door een warmtepomp gegarandeerd worden, ook op zeer koude dagen tot meer dan -15°C.

Sterker zelfs, voor de beoogde watertemperatuur van 35 à 37°C, moet een warmtepomp weinig inspanningen leveren, waardoor deze zeer weinig elektriciteit zal verbruiken.

Naast de noodzakelijke buitenunit heeft een lucht – water warmtepomp ook een binnenunit in de stookruimte. Deze binnenunit zorgt voor de opwarming van sanitair warm water en voedt de vloerverwarming met het vereiste opgewarmde water.

Ook licht geventileerde convectoren

Gewone radiatoren hebben nood aan zeer hoge temperaturen, wat voor een warmtepomp niet mogelijk is. Licht geventileerde convectoren kunnen wel functioneren op basis van een warmtepomp.

Combinatie met zonnepanelen

Steeds vaker zien we de combinatie van een lucht – water warmtepomp met fotovoltaïsche zonnepanelen. De zonnepanelen leveren de elektriciteit om de warmtepomp te laten functioneren. Op deze manier ben je helemaal niet meer afhankelijk van externe fossiele brandstoffen en betaal je niets voor aardgas of stookolie. Ook wanneer je al zonnepanelen hebt, dan kan je alsnog kiezen voor een vloerverwarming met een warmtepomp.

Overschakelen naar een vloerverwarming met een warmtepomp is aangewezen wanneer je oude verwarmingsinstallatie aan vervanging toe is. In dat geval behaal je een uitstekend rendement met je keuze voor deze energiezuinige en milieuvriendelijke technologie.

Meer weten over de mogelijkheden van een warmtepomp voor vloerverwarming? Contacteer Frigo Noël en David voor het juiste advies.