De voordelen van een warmtepomp in vergelijking met een traditionele verwarming.

Scroll verder

In vergelijking met een traditionele verwarming zijn warmtepompen de toekomst. Terwijl een traditionele verwarming werkt op basis van milieuonvriendelijke brandstoffen zoals aardgas en stookolie, heeft een warmtepomp een beperkte hoeveelheid elektriciteit nodig. Bovendien ligt het rendement van een warmtepomp veel hoger in vergelijking met een traditionele verwarming. Een warmtepomp lucht-lucht kan bovendien ook nog koelen. We lichten alle voordelen verder toe.

Voor mensen die investeren in een nieuwbouw of grondige verbouwingen willen uitvoeren aan de woning, is het vaak een moeilijke keuze. Kies ik nog voor een traditionele verwarming of opteer ik voor een warmtepomp? Wij bekijken hier alvast de mogelijkheden van een warmtepomp lucht – lucht.

Milieuvriendelijkheid en rendement
Op vlak van milieuvriendelijkheid en rendement is er weinig discussie mogelijk. Een traditionele verwarming verbruikt brandstoffen zoals aardgas en stookolie die voor een hoge CO2-uitstoot zorgen. Een warmtepomp werkt op elektriciteit, waarbij je perfect kan kiezen voor groene stroom.

Het rendement van een warmtepomp heeft bovendien een factor 5. Dit betekent dat je voor één geïnvesteerde hoeveelheid elektriciteit, maar liefst 5 eenheden warmte terugkrijgt. De warmte wordt als het ware vermenigvuldigd.

Dit geldt niet voor een traditionele verwarming waarbij brandstoffen als het ware verbrand moeten worden. Het rendement ligt hier altijd lager dan 1, waarbij je als het ware energie verliest.

De veelzijdigheid
Een ander groot voordeel van een warmtepomp lucht – lucht in vergelijking met een traditionele verwarming, is de veelzijdigheid. Een warmtepomp lucht – lucht kan ook koelen, terwijl een traditionele verwarming zich beperkt tot het opwarmen van je woning. Dit betekent dat je bij een traditionele verwarming nog eens bijkomend moet investeren in een aircosysteem. De kostprijs voor beide systemen ligt uiteraard veel hoger dan gewoon te kiezen voor een warmtepomp lucht – lucht.

Sommige warmtepompen bieden bovendien nog de mogelijkheid voor het regelen van de luchtvochtigheid in de verschillende ruimtes. Het spreekt voor zich dat dit bij traditionele verwarming geen optie is.

Overtuigd van de voordelen van een warmtepomp lucht – lucht in vergelijking met een traditionele verwarming? Contacteer dan Frigo Noël & David voor meer info.