Facebook

De energiefactuur van je bedrijf verminderen doe je zo!

20 januari 2016 | Koeling | David Petit

blog-de-energiefactuur-van-je-bedrijf-verminderen-doe-je-zo

Bedrijven zijn voortdurend op zoek naar manieren om hun energiefactuur te verminderen. De energiefactuur heeft – zeker bij energie-intensieve sectoren – een groot aandeel in de jaarlijkse kosten. Een zeer inventieve manier om de energiefactuur van je bedrijf te verminderen, is het recupereren van de warmte die gepaard gaat met de professionele koeling.

 

Zeer veel bedrijven in de voedingssector hebben een koel- of vriesinstallatie. Om deze lage temperaturen in de koel- of vriesinstallatie te bereiken is er nood aan een koelgroep. Deze koelgroep verbruikt zeer veel energie om de warmte uit de koelcel, koelkamer, diepcel of diepvrieskamer te ontrekken.

 

Warmte van koelgroep recupereren

Daarbij produceert de koelgroep zeer veel warmte, wat meteen ook de reden is om de koelgroep niet in dezelfde ruimte van de koel- of vriesinstallatie te plaatsen. In plaats van deze vrijgekomen warmte nutteloos te laten ontstappen, kan je deze ook recupereren en hergebruiken. Op deze manier bespaar je kosten uit. Het ombouwen van koel- of vriesinstallaties zodat de vrijgekomen warmte gerecupereerd wordt, betaalt zich op enkele jaren terug.

 

Extra boiler voor recuperatie

De warmte die vrijkomt uit de koelgroep, kan dankzij een extra boiler hergebruikt worden voor de opwarming van water. Dit kan dan weer dienen als sanitair warm water of voor de centrale verwarming. Vooral bij vloerverwarming is deze warmterecuperatie zeer interessant omdat dit type van verwarmingssysteem functioneert op basis van lagere temperaturen.

 

Constante bron van warmte

Een koelgroep levert bovendien een constante bron van warmte. Zo moeten de koel- en vriesinstallaties 24 uur op 24 functioneren, waardoor ook de energierecuperatie continu gebeurt. Elke eenheid warmte die wordt gerecupereerd, doet de energiefactuur van je bedrijf minderen.

 

Meer weten over warmterecuperatie bij een koel- of vriesinstallatie om de energiefactuur van een bedrijf te laten verminderen? Contacteer Frigo Noël & David.

 

Website by Tonc +