De belangrijkste tips om je koelkamer te onderhouden

Scroll verder

Een koelkamer is onmisbaar in bakkerijen, slagers, voedingsverwerkende bedrijven,… maar ook in hotels en restaurants. Om maximaal van je koelkamer te genieten, is een minimum aan onderhoud noodzakelijk. Een belangrijk aandachtspunt daarbij is de verdamper.

Het ijsvrij houden van de verdamper is één van de belangrijkste onderhoudstips voor een koelkamer. Wanneer de verdamper bevriest, dan daalt het koelvermogen van je koelkast. De verdamper kan onmogelijk nog zijn koude afgeven, waardoor er onvoldoende koeling optreedt.

Als reactie hierop gaat de motor van je koelkamer meer draaien en bijgevolg ook meer verbruiken. Naast een slecht functionerende koeling, stijgt dus ook de energiekost van je koelkamer.

Hoe het bevriezen van de verdamper vermijden?
Allereerst is het uiteraard belangrijk om de verdamper van je koelkamer regelmatig te controleren. Wanneer er ijs op zit, verwijder je dit meteen. Het optreden van ijsvorming is mogelijk een teken van een slechte afstelling.

In principe vriest de verdamper van een goed gedimensioneerde en goed afgestelde koelkamer niet aan. Dit kan wel gebeuren als de koelkamer eigenlijk te klein is en de deur veel moet geopend worden. In dat geval stroomt er veel koude en verse lucht binnen, waardoor de luchtvochtigheid stijgt. Bij aanvoer van verse lucht stijgt het bevriezen van de verdamper.

Andere onderhoudstip: ventilator reinigen
De ventilator van een koelkamer zuigt als het ware het vuil aan. We denken dan vooral aan stof en andere rondvliegende vuiligheden. Het spreekt voor zich dat dit niet hygiënisch is voor de producten. Vermijd dus het verspreiden van bacteriën in je koelkamer en reinig op tijd de ventilator.

Deze algemene reinheidstip geldt voor je volledig koelkamer. Een koelkamer wordt vaak met afgeronde hoeken gemaakt om het poetsen te vergemakkelijken. Een vuile koelkamer heeft weinig zin. Een koelkamer is juist bedoeld om verse en snel bederfbare producten hygiënisch te bewaren. Dan moet ook de koelkamer zelf kraaknet zijn.

Meer weten over het onderhoud van een koelkamer? Contacteer vrijblijvend Frigo Noël & David.