4 cruciale vragen over je warmtepomp

Scroll verder

Overweeg je de installatie van een warmtepomp in je huis of appartement? Dan ben je niet alleen. Steeds meer mensen kiezen voor deze milieuvriendelijke en energiezuinige manier van verwarmen en koelen. Maar voordat je de sprong waagt, zijn er enkele cruciale vragen die je moet beantwoorden. In deze tekst behandelen we vier van deze vragen, die essentieel zijn voor een weloverwogen beslissing. Van de geschiktheid van je woning tot de kosten en het energieverbruik, we bieden inzicht en advies om je te helpen bij het nemen van de beste beslissing voor jouw situatie. Laten we samen deze vragen verkennen en je op weg helpen naar een comfortabeler, duurzamer huis.

 

1. Elke woning is geschikt voor een warmtepomp, ook een appartement

Inderdaad, je kan in principe in elk huis of appartement een warmtepomp installeren. Toch is het nuttig om jezelf vooraf enkele vragen te stellen. Is je woning voldoende geïsoleerd? Volstaat de elektrische aansluiting voor een warmtepomp?

Voor beide vragen – en nog 101 andere – geeft Frigo Noël & David jou professioneel advies. Dat doen wij na een gratis en vrijblijvend plaatsbezoek.

Doe jij een goede zaak met een warmtepomp? Dan kunnen wij jou ook vertellen welke type het beste bij jou past. Dat hangt af van jouw specifieke wensen en je bestaande verwarmingssysteem.

De onderstaande tabel geeft jou alvast een idee. Maar nogmaals: de definitieve keuze dient te gebeuren na een plaatsbezoek, waarbij onze experts hun 45 jaar ervaring inzetten om jou te begeleiden bij de juiste keuze.

Is je bestaande verwarming…Dan is jouw beste keuze wellicht…
elektrische verwarming (radiatoren)lucht-lucht warmtepomp¹
vloerverwarming (water)lucht-water warmtepomp²
elektrische vloerverwarminglucht-lucht warmtepomp
houtkachellucht-lucht warmtepomp
electrische verwarming (convectoren)lucht-lucht warmtepomp³
CV-ketel op gashybride warmtepomp⁴
1Een lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt die om water te verwarmen voor verwarming en sanitair.
3Een lucht-lucht warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt die om binnen te verwarmen of af te koelen.
4Een hybride warmtepomp combineert een elektrisch verwarmingssysteem met gas of aardolie voor verwarming en sanitair.

 

2. Krijg je het voldoende warm in de winter?

Bij Frigo Noël & David steken we er onze hand voor in het vuur: met de juiste warmtepomp ben je verzekerd van een comfortabele warmte in je huis of appartement. Zelfs wanneer het buiten stenen uit de grond vriest, tot min 15 of min 20. Bovendien gebeurt die opwarming meteen, van zodra je de warmtepomp inschakelt.

Ook mooi meegenomen: je beschikt niet alleen over verwarming, maar ook over koeling in de zomer. Je warmtepomp doet bij hoge temperaturen immers dienst als airconditioning. Daarover lees je meer op deze pagina.

 

3. Verbruikt een warmtepomp niet te veel stroom?

Bij een warmtepomp geldt het principe: hoe lager de watertemperatuur, hoe lager het verbruik. Je verbruikt dus stroom in functie van de temperatuur die jij wenst. Met andere woorden: je hebt het stroomverbruik zelf in de hand.

Door je huis of appartement goed te isoleren, kan je het stroomverbruik bijvoorbeeld al gevoelig verminderen. Tegelijk vallen ook je kosten voor aardgas of aardolie weg.

Sterker nog: omdat het rendement van je verwarming veel hoger is, kan je met een warmtepomp zelfs elektriciteit besparen. Dat merk je aan dit rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld

Een klassieke verwarming heeft een rendement van 1 op 1. Je verbruikt 1 kW elektriciteit en je krijgt 1 kW warmte terug.

Bij een lucht-lucht warmtepomp is dat rendement 1 op 4 of zelfs 1 op 5. Je verbruikt 1 kW elektriciteit en je krijgt 4 of 5 kW warmte terug.

Met andere woorden: om dezelfde warmte te bereiken, heb je minder elektriciteit nodig.

verbruikteruggegeven vermogen
lucht-lucht warmtepomp1,39 kW6,8 kW
lucht-water warmtempomp2 kW11 kW

4. Is een warmtepomp duur?

Het klopt dat een warmtepomp duurder is dan een verwarmingsketel op gas of stookolie. Maar dat heeft zijn redenen. Het rendement van het toestel is stukken beter, zoals je hierboven kan lezen. Bovendien krijg je bovenop je verwarming er meteen een airco bij.

Je bent bij Frigo Noël & David ook verzekerd van een warmtepomp van prima kwaliteit. Wij werken uitsluitend met de beste merken: General, Daikin en Panasonic. En daar pluk jij de vruchten van, in de vorm van 5 jaar garantie en een aantrekkelijke vriendenprijs. Meer lezen? Dat kan op de pagina over onze werkwijze.

Conclusie: een warmtepomp is wellicht een slimme keuze.

  • Comfortabel warm, zelfs bij extreme kou.
  • Een airco voor de zomer er automatisch bovenop.
  • 4 tot 5 keer meer rendement dan je huidige verwarming.
  • Je hebt het verbruik perfect in de hand.
  • Een warmtepomp van topkwaliteit, met 5 jaar garantie.

De kans is groot dat je met een warmtepomp een uitstekende beslissing neemt. Krijg je graag zekerheid? Frigo Noël & David komt met plezier langs voor een vrijblijvend plaatsbezoek. Wij adviseren jou op basis van 45 jaar ervaring. Zo hak jij optimaal geïnformeerd de knoop door.

U wilt een airco?
noel
david
Contacteer ons voor een afspraak, dan zoeken we samen de airco voor uw woning.
Voor gratis advies en vrijblijvende offerte