Wat is de COP van een warmtepomp?
Scroll verder

Overweeg je de aankoop van een warmtepomp en ben je verschillende modellen aan het vergelijken? Dan ben je ongetwijfeld de term COP tegengekomen in de technische gegevens.

Wat is dat nu precies? En waarom is de COP belangrijk? In dit artikel vind je alle antwoorden.

Coefficient Of Performance

De afkorting COP staat voor ‘coefficient of performance’. Dit cijfer zegt meer over het rendement van de warmtepomp.

COP is de verhouding tussen de geproduceerde warmte en het elektriciteitsverbruik. Een warmtepomp die 1 kWh stroom verbruikt om 5 kWh aan warmte te genereren heeft dus een COP van 5 (output gedeeld door input, of 5/1).

Waarom is een hoge COP belangrijk?

Als consument wil je een warmtepomp met een zo hoog mogelijke COP. Een hoog rendement heeft namelijk twee belangrijke voordelen:

  • Er is minder energie nodig om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren, waardoor je energiekosten dalen.
  • De lagere verbruikskosten verkorten de terugverdientijd van deze investering. Nadien maak je winst t.o.v. minder performante verwarmingstoestellen.

COP warmtepomp vergelijken met gasketels

Bij een cv-ketel is het onmogelijk om alle energie in de brandstof (in dit geval aardgas) over te dragen aan het leidingcircuit. Er ontstaan altijd warmteverliezen.

Een gewone HR-gasketel heeft een rendement van circa 92%. Zo’n 8% van de energie gaat verloren tijdens de verbranding. De COP bedraagt dus 0,92. Dit wil zeggen dat een warmtepomp ruim 5x zuiniger is dan een traditionele cv-ketel.

Conclusie: wie energiezuinig wil verwarmen kiest best voor een warmtepomp.