Bestaan er verschillende labels voor warmtepompen?
Scroll verder

Net zoals bij koelkasten bestaan er ook voor warmtepompen verschillende labels. Deze geven de energie-efficiëntie van de warmtepomp aan. De labels moeten een leidraad vormen voor de consument.

 

Door een Europese richtlijn mogen er sinds 1 januari 2013 alleen nog meer warmtepompen van Klasse A ingevoerd en geplaatst worden. Op 1 januari 2014 steeg het minimumlabel naar A+.

 

Voor de bestaande warmtepompen geldt er geen verbod. Deze mogen blijven functioneren voor hun verdere levensduur. Warmtepompen met labels B, C of D mogen dus niet meer ingevoerd of gefabriceerd worden in Europa.

 

Geen CE-label

Warmtepompen die niet aan de minimumcriteria voldoen, kregen geen CE-label. Het CE-label geeft aan of een product voldoet aan de Europese normen.

 

A+, A++ en A+++

Des te beter het label dat een warmtepomp krijgt, des te lager ligt het energieverbruik van de warmtepomp. Alle nieuwe warmtepompen dragen minimum het energielabel A+. Om toch een onderscheid te maken, verschenen intussen al warmtepompen met A+, A++ en zelfs A+++.

 

Europees Ecolabel?

Alleen de meest ecologische en duurzame warmtepompen komen in aanmerking voor het Europese Ecolabel. Dit label heeft de vorm van een Eurobloem.

 

Toekomst?

Het rendement van warmtepompen verbetert jaar na jaar. Binnen enkele jaren zullen we vermoedelijk nog bijkomende kwalificaties hebben.

 

Meer weten over de kwaliteitslabels voor warmtepompen? Contacteer Frigo Noël & David.