Bestaan er premies voor een warmtepomp bij de renovatie van mijn verwarming?
Scroll verder

Veel mensen die investeren in een warmtepomp voor de renovatie van hun verwarming, vragen zich af of hiervoor premies bestaan. Deze bestaan zeker. Wel is het belangrijk om te weten dat de regeling verandert vanaf 1 januari 2017. Terwijl de huidige premies worden berekend op basis van het vermogen en het rendement, komen er vanaf 1 januari 2017 maximumbedragen per soort warmtepomp. Wij richten ons op de lucht – lucht warmtepompen en de lucht – water warmtepompen.

De premies waarvoor we in deze blog spreken, worden in Vlaanderen uitgereikt door de distributienetbeheerders Infrax en Eandis. Daarnaast hebben sommige gemeentebesturen nog eigen premies, maar daarvoor informeer je best bij je lokale gemeentebestuur.

Premies vanaf 2017

Voor de renovatie van verwarming kan je vanaf januari 2017 rekenen op 1500 euro voor een lucht – water warmtepomp. Deze warmtepomp kan je gebruiken voor het voeden van vloerverwarming, licht geventileerde convectoren en voor het opwarmen van sanitair warm water. Voor een lucht – lucht warmtepomp is een maximumpremie van 300 euro voorzien bij de renovatie van je verwarming. Het gaat hierbij om maximumbedragen waarbij de premie in principe 40% van het eindfactuur bedraagt.

Aannemer met ‘Certificaat van bekwaamheid’

Uiteraard gelden er wel een aantal voorwaarden om van deze premies te kunnen genieten. Voor een recente woning moest deze uiterlijk op 31 december 2013 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Daarnaast moet de warmtepomp zijn geïnstalleerd door een externe aannemer. In principe moet deze vanaf 1 juli 2017 beschikken over een ‘Certificaat van bekwaamheid’.

Niet voor zwembad of voor koeling

Een zeer belangrijke technische voorwaarde om van een premie te genieten bij de renovatie van een verwarming, is dat de warmtepomp niet mag gebruikt worden om actief te koelen. Dit betekent concreet dat een aircoheater die zowel kan koelen als verwarmen niet in aanmerking komt een premie. Daarnaast mag de warmtepomp – ook niet gedeeltelijk – gebruikt worden om een zwembad te verwarmen. Het gaat dus effectief over een warmtepomp voor de verwarming van je woning, eventueel aangevuld met het opwarmen van sanitair water.

Meer weten over de mogelijkheden van een warmtepomp voor de vervanging van een verouderde verwarmingsinstallatie? Contacteer Frigo Noël en David voor een vrijblijvende technische analyse ter plaatse.