Besparen op je energiefactuur? Investeer in een warmtepomp en vloerverwarming

Scroll verder

Een klassieke verwarmingsinstallatie op aardgas of aardolie verbruikt heel wat energie. Dat kan een pak zuiniger (én goedkoper) met een combinatie warmtepomp en vloerverwarming. Met deze ‘match made in heaven’ bespaar je niet alleen op je energiefactuur, ook het onderhoud is minimaal. En het is nog milieuvriendelijk ook!

Een warmtepomp kun je aansluiten op een klassiek verwarmingssysteem, maar in combinatie met vloerverwarming ligt het rendement veel hoger. Dat komt omdat de temperatuur van vloerverwarming rond de 35 graden ligt. En dat is de ideale temperatuur voor een warmtepomp.

Welk type warmtepomp is geschikt voor vloerverwarming?

Niet alle warmtepompen komen in aanmerking voor vloerverwarming. Een lucht-luchtwarmtepomp, bijvoorbeeld, is niet compatibel. De andere warmtepompen, die warmte van de buitenlucht, het grondwater of de grond omzetten in water, kun je wél gebruiken in combinatie met vloerverwarming.

Voordelen van vloerverwarming

Vloerverwarming is een systeem dat warmte afgeeft via kunststofleidingen onder de vloer. De warmteoverdracht gebeurt gelijkmatig via straling, wat de meeste mensen als erg aangenaam ervaren.

Kies je voor vloerverwarming? Dan heb je geen radiatoren meer nodig en blijven je wanden dus vrij. Je kunt dus de volledige ruimte benutten om in te richten. Geen radiatoren betekent ook: geen storend gezoem, gekraak of andere geluiden. En dus: volledige rust, op elk moment van de dag.

We zetten alle voordelen nog even op een rij:

  • Zeer laag energieverbruik
  • Geen radiatoren nodig
  • Comfortabele warmte

Nog meer rendement? Zorg voor goede isolatie

Een combinatie vloerverwarming en een warmtepomp werkt het best in woningen die goed geïsoleerd zijn. De wettelijke voorschriften voor nieuwbouw zijn streng genoeg, maar in oudere woningen laat de isolatie soms nog te wensen over. Investeer je in vloerverwarming, bekijk dan ook meteen of je de muren nog beter kunt isoleren. Met spouwmuurisolatie op basis van korrels, bijvoorbeeld, kom je al een heel eind.

Combineer je warmtepomp met een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat regelt zelf de temperatuur op basis van je gedrag. Ben je overdag afwezig, dan gaat de verwarming automatisch uit. Zo bespaar je nog meer op je verwarmingssysteem. Een warmtepomp wordt daarom vaak in combinatie gebruikt met een slimme thermostaat.