Bespaar energie met deze 4 tips
Scroll verder

Wie zuinig omspringt met energie kan snel veel geld besparen. Bovendien vereisen heel wat energiebesparende maatregelen helemaal geen grote investering. Wij delen 4 tips waarmee je gemakkelijk enkele honderden euro’s op jaarbasis wint op je energiefactuur.

1. Installeer een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat is een toestel dat leert uit je gedrag en de verwarming daar automatisch op afstemt. Ben je overdag niet thuis? Dan zet de slimme thermostaat je verwarming automatisch een paar graden lager. Wanneer je ‘s avonds thuiskomt, zorgt het toestel ervoor dat het huis lekker warm is.

Het gevolg? Je verwarming blijft niet nodeloos draaien.

2. Vervang gloeilampen door ledlampen

Ledlampen zijn iets duurder in aanschaf, maar gaan veel langer mee dan klassieke gloeilampen. Tot 50.000 uur, wat neerkomt op ruim 10 jaar (gerekend op een dagelijks gebruik van 12 uur). Een normale gloeilamp heeft slechts 1000 branduren. Bovendien verbruiken ledlampen zo’n 10 keer minder energie dan een halogeen- of gloeilamp. Zelfs een spaarlamp verbruikt 3 keer meer dan een led.

Een led is veel zuiniger omdat het slechts 10% van de energie omzet in warmte en 90% in licht. Bij een klassieke gloeilamp liggen de verhoudingen net omgekeerd. Geen efficiënt energieverbruik dus.

3. Installeer een warmtepomp en warmtepompboiler

Een lucht-luchtwarmtepomp is een milieuvriendelijk en energiezuinig alternatief voor de klassieke verwarmingsketel. In combinatie met vloerverwarming en zonnepanelen kun je je woning voor driekwart verwarmen met een warmtepomp. Vervang je ook je elektrische boiler door een warmtepompboiler, dan voorzie je ook op een energiezuinige wijze in je warm water.

4. Vervang oude huishoudtoestellen door A+-modellen

Oude huishoudelijke apparaten, zoals wasmachines, droogkasten, koelkasten en stofzuigers, verslinden zonder dat je het weet heel wat energie. Moderne toestellen zijn véél zuiniger. Check bij je aankoop steeds het energielabel en ga minstens voor A+-toestellen. De meerkost bij aanschaf verdien je in de loop van de tijd snel terug, dankzij het lager energieverbruik.

Meer weten over energiezuinige investeringen? Neem contact op