Kan je airco systemen mooi wegwerken in jouw woning?

Scroll verder

Ben je van plan om airco’s in je woning te plaatsen, maar kijk je op tegen die grote kasten tegen je buitengevel of de airco’s aan je binnenmuren? Weet dan dat hedendaagse airco- systemen er qua design sterk op vooruitgegaan zijn. Dat je meer dan 1/5 van je energiekost kan besparen met luchtwarmtepompen, neemt niet weg dat sommige mensen gevoelig zijn voor het esthetische element van airco’s in je woning.

Tegenwoordig zijn er heel wat slimme oplossingen om je airco minder te laten opvallen in huis.

Eerst en vooral bestaan airco’s in verschillende kleuren en kan je bv. kiezen voor discrete, zwarte toestellen. Afhankelijk van welk merk je kiest, zullen er ook andere kleuren en afmetingen beschikbaar zijn. Belangrijk is om geen ‘oversized’ airco toestellen te kiezen, die té aanwezig zijn in de kamer.

Airco’s kunnen ook perfect weggewerkt worden achter een rooster. Veel woningen hebben een lege ruimte boven de binnendeur(en), waarin men een airco kan plaatsen. Voorzie een rooster uit metaal dat voldoende luchtcirculatie toelaat. Een houten rooster uit het juiste materiaal kan ook, maar zorg dat het hout niet vervormt door de warme en koude lucht. Ben je van plan om met ingemaakte kasten te werken, bv. in de keuken, living of in je dressing, voorzie dan zeker ook een plekje bovenin, waar je later je aircotoestel in kwijt kan.

Maak handig gebruik van je kelder of je berging om toevoerbuizen in weg te steken, die niet zichtbaar mogen zijn. En kan je toch niet anders dan de toevoer van je airco op de muur te leggen, plaats je airco dan zo dicht mogelijk tegen de (buiten)muur zodat de kabelgoot niet over de hele muur loopt.

Een slimme installateur zal je woning vooraf goed bekijken zodat de leidingen zoveel mogelijk weggewerkt worden in een kelder, garage of functionele ruimte.

Iets moeilijker wordt het om je luchtwarmtepomp die buiten staat, weg te werken. Ideaal is om deze op een tussendak te plaatsen of ergens met een klimplant of struik te camoufleren. Je kan ze ook hoger tegen de muur hangen, zodat ze geen hindernis vormt op je tuinpad. Wie wat extra budget heeft, kan een zwart raster of luchtdoorlatende omkasting rond de warmtepomp laten bouwen, zodat de units mooi worden weggewerkt.

frigonoel_warmtepomp

omkasting luchtwarmtepomp

Frigo Noël_kabelgoten

Tenslotte is er ook een oplossing voor de buizen op je gevel. In plaats van plastieken kabelgoten te gebruiken, kan je kiezen voor een mooie zinken of zwart profiel, dat past bij het uitzicht van je woning.

U wilt een airco?
noel
david
Contacteer ons voor een afspraak, dan zoeken we samen de airco voor uw woning.
Voor gratis advies en vrijblijvende offerte