Tijdens de zomer krijgen we steeds vaker te maken met tropische temperaturen. Hittegolven worden een jaarlijks fenomeen. Een airconditioning is dan de enige manier om de temperatuur binnenhuis onder controle te houden.
U vraagt zich misschien af: “past een airco nog in een maatschappij die de klimaatverandering moet bestrijden?” Volgens ons wel. Het is namelijk perfect mogelijk om op een groene manier uw woning te koelen.
De energiemix omvat de verschillende energiebronnen die we aanwenden om elektriciteit te produceren. Deze mix bestaat uit drie groepen:
Om de klimaatverandering tegen te gaan, investeren we best in hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie, windenergie, biomassa, enz. En dat gebeurt ook. In 2010 bestond amper 5% van de energiemix uit deze duurzame bronnen, terwijl we in 2021 richting 25% gaan. Dat is een mooie vooruitgang.
De elektriciteit op het stroomnet wordt dus elk jaar een beetje groener. Hierdoor daalt ook de milieu-impact van airco’s. Met een beetje geluk produceren we binnen enkele decennia alle stroom met hernieuwbare energiebronnen. Dat is althans de doelstelling van het Europese klimaatplan tegen 2050.
Airco en zonnepanelen: de ideale combinatie voor een duurzame koeling van uw woning. Een PV-installatie levert 100% groene stroom. Er komen dus geen fossiele brandstoffen of gespleten atomen aan te pas. Zonnepanelen zijn nog steeds de meest milieuvriendelijke manier om uw woning en airco van energie te voorzien.
Wanneer we over de klimaatverandering praten, mogen we het koelmiddel niet vergeten. Elke airco en warmtepomp is gevuld met een F-gas. Dit gas heeft een groot negatief effect op de opwarming van de Aarde, omdat het veel meer warmte vasthoudt dan CO2.
De kans dat dit F-gas ontsnapt is bijzonder klein. Dit risico is er vooral tijdens de (de)montage van de airco. Daarom laat u de installatie best over aan een specialist.