Maakt een airco veel geluid?
Scroll verder

Twijfelt u over de aankoop van een airco omdat u schrik heeft voor geluidsoverlast? Maak u geen zorgen, want een airco is stiller dan u denkt.

Geluidsniveau binnenunit

Een airco bestaat uit twee delen; de binnenunit en de buitenunit. De binnenunit hangt in de kamer die u wil koelen. Omdat er slechts één bewegend onderdeel is – de ventilator – is er weinig geluid. Op het laagste toerental produceert het toestel een geluidsniveau van ongeveer 20 dB. Dat komt overeen met een tikkende polshorloge. Bij een maximale koeling zal het geluidsniveau natuurlijk toenemen. Toch is er een bovengrens van zo’n 47 dB, wat vergelijkbaar is met het geluid van een vaatwasser.

Geluidsniveau buitenunit

De buitenunit van een airco produceert iets meer lawaai dan de binnenunit, omdat er naast een ventilator ook een compressor aanwezig is. Reken op een geluidsniveau van 40 tot 50 dB. Dit komt overeen met het geluid van een koelkast. U veroorzaakt dus geen geluidsoverlast voor uw buren.

Stille airco’s met nachtmodus

Wist u al dat er ook airco’s met een nachtmodus bestaan? Met deze functie zal de airco ’s nachts minder geluid produceren, waardoor u beter slaapt. Handig, toch?

Tips voor een stille airco

  • Kies voor kwaliteit. Airco’s van A-merken hebben strengere kwaliteitseisen en zijn dus stiller.
  • Ook tussen modellen van hetzelfde merk zijn er verschillen. Let dus op het maximaal aantal decibels op de productfiche.
  • Laat de airconditioning regelmatig onderhouden om geluidsoverlast van bijvoorbeeld versleten dempers te voorkomen.
  • Overweeg om een omkasting rond de buitenunit te plaatsen.