3 fabels over warmtepompen ontkracht

Scroll verder

Over warmtepompen doen nog steeds heel wat vooroordelen de ronde. Zo zou een warmtepomp alleen geschikt zijn in supergeïsoleerde BEN-woningen en veel te duur in oudere woningen. Maar wat is er aan van deze wilde verhalen? Wij counteren de fabels met feiten. Zo maak je straks zelf een gefundeerde keuze.

1) Een warmtepomp is te duur

Een warmtepomp is duurder in aanschaf dan een klassieke installatie op aardgas. Maar om je woning te verwarmen en te voorzien van warm water heb je uiteraard ook energie nodig. En op dat vlak is een warmtepomp een veel rendabelere keuze dan een klassiek verbrandingssysteem.

Voor een lucht-luchtwarmtepomp ligt de terugverdientijd onder de 10 jaar. Bovendien kun je je warmtepomp ook aansluiten op een zonne-installatie. En dat is onmogelijk met aardgas.

2) Enkel in goed geïsoleerde woningen is een warmtepomp zinvol

Het verbruik van de meeste warmtepompen ligt lager naarmate de woning beter is geïsoleerd. Dat is zo voor lucht-water en water-waterwarmtepompen. Maar voor een lucht-luchtwarmtepomp heeft isolatie geen belang. Enkel in combinatie met hogetemperatuurverwarming (+ 55 graden) en traditionele radiatoren is een warmtepomp minder interessant.

3) Een elektrische boiler is een goedkopere investering dan een warmtepompboiler

Ook deze vaak gehoorde bewering strookt niet met de werkelijkheid. Een warmtepompboiler betaalt zichzelf gemiddeld na 3 à 4 jaar al terug. Een elektrische boiler verbruikt uiteraard +-4 maal meer elektriciteit en is dus een minder slimme investering.

Laat je dus niets wijsmaken door zelfverklaarde experts. Luister niet naar praatjes, maar laat je informeren op basis van feiten.

Ben je op zoek naar een warmtepomp voor je woning of appartement? Wij zijn experts op het gebied van koeling en verwarming en maken graag tijd voor je vrij. Neem vandaag nog contact op.